Základom je vyzreté ovocie – to sa pomocou závitovkového dopravníka privedie k mlynčeku. Tu sa ovocie mierne naruší tak, aby sa proces fermentácie resp. kvasenia uľahčil, ale zároveň sa neporušili kôstky. Následne sa čerpadlom dopraví do fermentačného tanku, kde kvasenie prebieha.
Kvasenie (“alkoholové“) je proces, pri ktorom sú cukry premenené kvasinkami na alkohol. Kvasinky majú enzýmy, ktoré túto premenu cukrov na alkohol, oxid uhličitý a teplo zaistia. Pod teplotou 10°C sa proces kvasenia zastavuje, s rastúcou teplotou sa proces kvasenia zasa zrýchľuje, no výhodnejšie je radšej kvasiť pomalšie, ideálna teplota je okolo 15°C, ktorá by mala byť stála. Alkoholické nápoje, ktoré vznikajú prirodzeným kvasením, majú obsah alkoholu asi len 14%. Na získanie vyššieho obsahu alkoholu je nutné využiť destiláciu. Niekoľkonásobnou destiláciou získame destilát (70 – 75% ), ktorý sa predtým, ako sa stočí do fliaš, musí riediť.
Copyright © 2019 - RJELÍNEK. Všechna práva vyhrazena.